Instalare VPS Centos cu LAMP, Git și gitolite

De curând a trebuit să instalez de mai multe ori niște mașini cu Centos 6 și am repetat pentru fiecare aceiași pași de instalare.

M-am gândit să scriu acest articol care să conțină o listă cu acei pași în special pentru a fi distribuit și altor colegi care aveau nevoie să instaleze mașini de test.

Scenariul pe care a trebuit să-l respect prevedea instalarea unei mașini cu Centos 6.5 minimal cu LAMP (php 5.5 cel puțin) și git cu gitolite pentru administrarea repositoriilor și a userilor care aveau acces la ele.

Primul pas a fost instalarea Centos 6,5 minimal pe mașinile fizice, iar restul de muncă a fost îndeplinit prin Putty și folosind yum.

Pentru a evita conflictele care ar fi apărut din cauza repozitoriilor folosite, un coleg mi-a recomandat să folosesc pluginul yum-plugin-priorities. (mulțam, Madalin 😉 )

Deși pluginul acesta este puțin cam controversat, în timpul exploatării noastre am descoperit că și-a făcut datoria bine și ne-a ferit de conflicte și alte probleme cu yum și repozitoriile, așa că am să-l recomand și eu mai departe. Trebuie însă să mergi și tu și să citești documentația acestuia pentru a decide pentru tine daca este ceea ce ai nevoie și pentru a învăța cum să-l configurezi corect.

În fine, iată și lista. Nu conține ceva nou și nu reprezintă neapărat ceva original, este mai mult o compilație a unor instrucțiuni în așa fel încât toate să fie într-un singur loc. Am inclus linkuri spre site-urile de unde am folosit informațiile, atât în corpul listei cât și la final.

 1. Se instalează yum-plugin-priorities (dacă apare o întrebare despre utlizarea unei chei se spune yes, e din cauza că sunt folosite repo-urile pentru prima oară)
  yum install yum-plugin-priorities
  
 1. Se instalează wget:
  yum install wget
  
 2. cd to user’s home:
  cd ~
  
 3. Se instalează remi repo:
  wget http://dl.fedoraproject.org/pub/epel/6/x86_64/epel-release-6-8.noarch.rpmwget
  http://rpms.famillecollet.com/enterprise/remi-release-6.rpmsudo
  rpm -Uvh remi-release-6*.rpm epel-release-6*.rpm
  

  Se pot citi mai multe despre remi repo aici.

 4. Se instalează webtatic repo:
  rpm -Uvh http://mirror.webtatic.com/yum/el6/latest.rpm
  

  Se pot citi mai multe despre webtatic repo aici.

 5. Important! Trebuie editate fișierele de configurare ale repozitoriilor, fișiere aflate în folderul /etc/yum.repos.d/  și trebuie activate cele dorite pentru a fi folosite și adăugată proprietatea priority=N, conform setărilor necesare ale yum-plugin-priorities.
  (http://wiki.centos.org/PackageManagement/Yum/Priorities)
  .
 6. Se face un update la sistem
  yum update
  
 7. Se instalează oarecum a LAMP, respectiv doar Apache si MySQL. PHP nu instalăm acum întrucât vom instala php 5.5 din repo webtatic în pasul următor.
  Se instalează Apache și se pornește:

  yum install httpd
  service httpd start
  

  Se instaleaza MySQL și se pornește:

  yum install mysql, mysql-server
  service mysql start
  

  Se fac setările de securitate pentru instalarea MySQL rulând următorul script:

  /usr/bin/mysql_secure_installation
  

  Mai multe informații despre setările implicte pentru securizarea instalării MySQL pot fi citite în acest tutorial de la digitalocean.com

 8. Se instalează PHP 5.5 și modulele dorite (noi le-am instalat pe toate, erau mașini de test)
  yum install php55w  php55w-bcmath  php55w-cli  php55w-common  php55w-dba  php55w-devel  php55w-embedded  php55w-enchant  php55w-fpm  php55w-gd  php55w-imap  php55w-interbase  php55w-intl  php55w-ldap  php55w-mbstring  php55w-mcrypt  php55w-mssql  php55w-mysqlnd  php55w-odbc  php55w-opcache  php55w-pdo  php55w-pear.noarch  php55w-pecl-apcu  php55w-pecl-apcu-devel  php55w-pecl-memcache  php55w-pecl-xdebug  php55w-pgsql  php55w-process  php55w-pspell  php55w-recode  php55w-snmp  php55w-soap  php55w-tidy  php55w-xml  php55w-xmlrpc
  
 9. A nu se uita configurările necesare pentru ca serviciile Apache și MySQL să pornească automat:
  chkconfig --levels 235 httpd on
  chkconfig --levels 235 mysqld on
  
 10. Opțional se instalează nodejs, dacă aveți nevoie (noi am avut)
  yum install nodejs
  
 11. Se instalează instrumentele de development:
  yum groupinstall "Development tools"
  
 12. Se instalează Git și se creează user-ul și grupul git
  yum install git
  useradd git
  usermod -u 600 git
  groupmod -g 600 git
  passwd git
  
 13. Se instalează gitolite pe server prin logarea pe server cu userul git creat anterior și clonarea repozitoriului gitolite
  git clone https://github.com/sitaramc/gitolite
  
 14. Administrarea prin gitolite a userilor care au acces la repozitoriile git este făcută pe bază de chei. Fiindcă noi foloseam mașini cu windows pentru a lucra și conecta la serverul de git, am folosit putty pentru a genera perechile de chei .pub/.ppk.
  Se copiază textul din puttygen și se salvează ca USERNAME.pub iar cheia privată se salvează ca USERNAME.ppk

  Fișierul .pub va trebui să fie dat administratorului de gitolite care îl va încărca pe server și îl va activa pentru repozitoriile la care respectivul user va avea acces. Noi am folosit acest tutorial la prima instalare pe care am efectuat-o.

  Ceea ce este foarte important de reținut este că tot procesul se referă la existența a două mașini: serverul de git pe care este instalat și gitolite și clientul (care poate avea ca sistem de operare fie linux, windows, etc). În tutorialul din link, ambele mașini folosesc Linux ca sistem de operare, dar logica rămâne aceeași și dacă pe client se folosește Windows.

  Este important ca pentru prima utilizare a gitolite să fie deja creată o pereche de chei .pub/.ppk pentru utilizatorul client care va deveni admin-ul gitolite. Deci cheile vor fi create pe mașina client, iar cheia publică va fi copiată pe server în folder-ul user-ului git și se vor seta permisiunile necesare. Să presupunem că cele două chei vor fi git-admin.pub și git-admin.ppk, la fel ca în tutorialul din link.

  Apoi, dupa ce s-a instalat gitolite (prin logarea cu userul git pe masina server și cd în folderul userului git) se va folosi cheia git-admin.pub copiată anterior în folder:

  gitolite/install -ln
  gitolite setup -pk Git-Admin.pub
  
 15. Întrucât am folosit mașini cu windows pentru a lucra și pentru a ne conecta la serverul de test și de git, am instalat clienul windows de git și programul gitextensions pentru o integrare facilă cu windows explorer.

  Pentru instalarea git  am folosit următoarele setări:
  – advanced context menu, associate .git
  – use git bash only
  – use plink
  – checkout windows style, commit linux style

  Iar pentru instalarea gitextensions  am folosit următoarele setări:
  – install kdiff only
  – use putty
  – (observație prostească: uneori fereastra programului de instalare a kdiff apare sub fereastra principala de instalare a gitextensios, iar la prima vedere arată ca și cum instalarea principală s-a blocat; nu e blocată ci așteatpă interactiune cu userul în fereastra din spate.)

 16. Am avut deasemenea o setare interesantă întrucât foloseam git ca să publicăm automat modificările și pe serverul Apache de test instalat pe aceeași mașină server. Am folosit un script plasat în folderul hooks/post-receive cu următorul conținut:
  #!/bin/sh
  GIT_WORK_TREE=/home/path/to/your/www
  export GIT_WORK_TREE
  umask 002
  git checkout -f
  

  Scriptului trebuie să i se atribuie permisiuni de rulare.
  Deasemenea, folderul www trebuie să fie deținut de userul apache și să aibă grupul apache, iar user-ul git trebuie să fie adăugat în grupul apache.

  chmod +x hooks/post-receive
  chown apache:apache /home/path/to/your/www
  usermod --groups apache git
  

  Mai trebuie deasemenea inițializat un repozitoriu gol în folder-ul www.

  cd /home/path/to/your/www
  mkdir newfolder
  cd newfolder
  git init
  
 17. După toți acești pași, se pot creea și administra repozitorii git direct de pe mașina client unde este logat admin-ul, prin gitolite.

  Admin-ul trebuie mai întâi de toate să cloneze pe mașina sa repozitoriul gitolite-admin (git clone gitolite-admin.git) iar de aici încolo toate modificările vor fi făcute prin acest repo.

  În repozitoriul de administrare clonat pe client există un fișier gitolite.conf prin care se pot crea repozitorii git noi și atribui useri pe baza cheilor .pub.

  Un tutorial bun despre instalarea gitolite este aici.

 


 

Link-uri externe de referință, utilizate în acest articol

remi repo: http://www.rackspace.com/knowledge_center/article/installing-rhel-epel-repo-on-centos-5x-or-6x
webtatic repo: http://webtatic.com/projects/yum-repository/
yum-priorities: http://wiki.centos.org/PackageManagement/Yum/Priorities
tutorial simplu despre instalare lamp: https://www.digitalocean.com/community/articles/how-to-install-linux-apache-mysql-php-lamp-stack-on-centos-6
despre gitolite: http://gitolite.com/gitolite/index.html 
tutorial amplu despre git și gitolite: http://sachinsharm.wordpress.com/2013/10/04/installsetup-and-configure-git-server-with-gitolite-and-gitweb-on-centosrhel-6-4/
clienti de git: http://git-scm.com/downloads
gitextensions pentru windows: https://code.google.com/p/gitextensions/
informații utile despre cum se poate face deploy automat din git: http://stackoverflow.com/questions/9132144/how-can-i-automatically-deploy-my-app-after-a-git-push-github-and-node-js
dacă se dorește instalarea phpmyadmin prin yum: http://tecadmin.net/how-to-install-phpmyadmin-on-centos-using-yum/
în cazul în care apare eroarea: httpd dead but subsys locked: http://sandzoctanium.com/upgrade-from-php-5-3-to-php-5-5-and-get-error-httpd-dead-but-subsys-locked/

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. All fields are mandatory.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.