Addendum la Jurnalul de Calatorie – 11 August 2015

Evident ca nu m-am dus la hotel. Doar nu-s nebun, in Sibiu fiind, in Piata Mare, la unsprezece noaptea, sa ma inchid intr-o camera mica de hotel.

Piața Mare este împărțită noaptea intre terase pline de turisti si cersetori care scormonesc țărâna dintre pietrele cubice ale pavajului dupa mucuri de tigara sau monede cazute.

M-am asezat si eu la o vesela terasa, mare si plina de turisti, majoritatea straini. Servirea din pacate este foarte lenta, chelnarii sunt pretutindeni si nicaieri, parca, totodata.

Un cersetor vine in dreptul terasei si se opreste in fata mesei la care sedeam. Se uita la mine, stabileste contact vizual cu mine, dupa care lanseaza atacul:
– Seara buna, domnule. Ma ajutati si pe mine?
Eu fac un gest cu mâna, ținând palma înălțată, un fel de “buna seara, stai acolo, lasa-ma in pace”. Omul intelege pesemne doar partea cu “buna seara” din raspunsul meu non-verbal si cu ochii sclipind si zambet pe chip repeta:
– Ma ajutati???
Eu repet gestul adaugand si o miscare scurta stanga-dreapta a mainii, semnificand “nu, vezi-ti de drum”.
Omul pricepe si pleaca inspre partea stanga-colt a Pietei Mari.
Din extrema dreapta a pietei vad un politist grasun si scund cum merge foarte repede cu pasi mari, cu o mapa neagra sub brat si traverseaza pe diagonala piata indreptandu-se spre zona de centru-stanga. In tot acest timp, cersetorul si-a continuat si el drumul aproximativ inspre aceeasi zona.
Ca un țintaș care ochește mult înaintea păsării astfel incat glontele sa intersecteze zburatoarea atunci cand va fi parcurs distanța până la ea, tot asa si politistul l-a interceptat pe cersetor in repsectiva zona de centru-stanga a pietei.
– Va rog sa veniti cu mine, se aude slab, din punctul in care ma aflam, vocea politistului care se adresa cersetorului.
– Da’ ce-am facut? intreaba omul ridicand din umeri
– Va rog sa veniti cu mine, repeta politistul si il invita prin gest pe cersetor spre sectia de politie.
Între timp au mai aparut in jurul celor doi o cersetoare cu doi copii si inca un politist.
– Da’ ce-a facut? intreaba nedumerita si curioasa femeia pe politist.
– Haideti si voi! Ordona politistul si ajutat de colegul proaspat sosit îi mână pe cei patru spre secție.

Am reusit sa prind un chelner si am comandat. Ceafa de porc la gratar cu cartofi prajiti si o limonada cu apa minerala. E unsprezece noaptea, dar ce mai conteaza? O fripturica e binevenita oricand.

Dupa vreo ora si jumatate de stat la terasa ma plictisesc si plec sa ma plimb prin noaptea asezata peste frumosul centru vechi al Sibiului.

Copii cersetori baleiaza fronturile teraselor intreband turistii asezati la mese “Da-mi si mie. Imi dai?” De-ndată ce îi văd, chelnarii îi fugăresc pe copii de-a lungul fiecărei terase. Cand o terasa se sfarseste, cursa este continuata de chelnarii de acolo si tot asa.

Alti copii marcheaza automatele de plata a parcării. Un tânăr merge sa isi plateasca parcarea si este intampinat:
– Nenea, imi dai si mie?
– D’abia ce ti-am dat! Lasa-ma!
– Hai nenea, imi dai?
– Bă, meri d’aci! N-auzi ca ti-am dat!
– Hai nenea, da-mi!

Este frumos Sibiul, atât ziua cât si noaptea. Am hoinarit pe strazi, pe scarile dintre Orasul de Sus si Orasul de Jos, in Piata Mare si in Piata Mica.

Am ajuns inapoi la hotel pe la doua noaptea. Am jupuit hainele jos de pe mine si m-am dus direct la dus. Cincisprezece minute mai tarziu eram in pat si dormeam bustean.


Leave a Reply

Your email address will not be published. All fields are mandatory.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.